fbpx
sc-icon-1
sc-icon-2
sc-icon-3
sc-icon-4
  • English
Ενημέρωση για τις εξελίξεις στη νομοθεσία των πλαστικών υλικών
Καθώς η εταιρεία μας αλληλοεπιδρά και συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, θεωρούμε πρέπον να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στη νομοθεσία των πλαστικών υλικών.
Σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019, τα πλαστικά που αποσύρονται οριστικά και θα απαγορευτούν εντός του 2021 είναι τα εξής:

•Μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια φαγητού)
•Πιάτα μίας χρήσης
•Καλαμάκια
•Μπατονέτες με πλαστικά μέρη
•Πλαστικές βάσεις μπαλονιών
•Οξοδιασπώμενα πλαστικά
•Συσκευασίες φαγητού/ ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα προοριζόμενα για άμεση κατανάλωση, συνήθως καταναλώνονται εντός του δοχείου και χωρίς προετοιμασία (βράσιμο, ζέσταμα κ.λπ.).
Για όλα τα υπόλοιπα πλαστικά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης, αλλά η νομοθεσία συστήνει την πορεία όλων των εμπλεκομένων με βάση τους άξονες λιγότερο πλαστικό (less plastic), καλύτερο πλαστικό (better plastic) και ανακύκλωση (recycle). Τόσο η Kapelis Packaging όσο και οι κατασκευαστές υλικών συσκευασίας – προμηθευτές της, κινούνται ήδη με βάση αυτούς τους τρεις άξονες. Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, είτε αφορούν αλλαγές στην τεχνολογία παραγωγής είτε αλλαγές στην επιλογή πρώτων υλών με διαφορετικές ιδιότητες, προς την κατεύθυνση της θωράκισης του περιβάλλοντος: ά ύλες σε κάποιο ποσοστό ήδη ανακυκλωμένες, μικρότερο βάρος πλαστικού με ίδιες ιδιότητες, πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά κ.λπ.

Εναλλακτικές μη πλαστικές συσκευασίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καλύπτουν επαρκώς τις αντίστοιχες ιδιότητες συσκευασιών από πλαστικό, με σημαντικές συνέπειες στη διατηρησιμότητα του συσκευασμένου προϊόντος, καθώς στοιχεία όπως τροποποιημένη ατμόσφαιρα, βαθειά κατάψυξη, ψήσιμο, hot filling, στιβαρότητα, αντοχή στην υγρασία κ.λπ. επιτυγχάνονται δύσκολα ή καθόλου.

Επιπλέον, η αυξημένη χρήση καλλιεργειών (καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο κ.ά) ως ά ύλης για παραγωγή υλικών συσκευασίας ενέχει κινδύνους: χρήση γενετικά τροποποιημένων (GMO) σπόρων, αυξημένη χρήση λιπασμάτων από πετροχημικά, σκόπιμη καύση/ απαλλοτρίωση δασικών εκτάσεων για μετατροπή σε καλλιεργήσιμες, οπότε το τελικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα μόνο βιώσιμο δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.

Επιπρόσθετα, πολλές φάσεις παραγωγής υλικών από «βιώσιμες» πρώτες ύλες δεν έχουν αποσαφηνισθεί, με συνέπεια η νομοθεσία να μην έχει θέσει ακόμη όρια σε χρησιμοποιούμενες ουσίες δυνητικά βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ή να μην έχει εμπεδοθεί ο κίνδυνος από το καταναλωτικό κοινό.

Η άποψη της διεθνούς κοινότητας και της σχετικής διεθνούς νομοθεσίας στρέφεται σε πρώτη φάση στη βελτίωση των υποδομών ανακύκλωσης και την περαιτέρω «εκπαίδευση» του κοινού ώστε να ανακυκλώνει σωστά και σε μεγάλο ποσοστό, παρά στην πλήρη κατάργηση τους.

Σας διαβεβαιώνουμε πως η Kapelis Packaging παρακολουθεί τα γεγονότα στενά και θα είναι έτοιμη να σας παρέχει την κατάλληλη και νόμιμη λύση για τα προϊόντα σας.

Π. ΚΑΠΕΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.
Διεύθυνση:
Ζήνωνος 11, ΒΙ.ΠΕ
Κορωπίου, 19441, Αττική
ΓΕΜΗ: 2373401000
Τηλέφωνο:
210 6028770
Social Media
NEWSLETTER
Copyright © 2024 Kapelis Packaging
envelopephonebubblemagnifiercross