Διάφορα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «δευτερογενή» στη συσκευασία τροφίμων και όχι μόνο, αποτελούν στην ουσία βασικά στοιχεία της πρωτογενούς ή δευτερογενούς/ τριτογενούς συσκευασίας του προϊόντος, επηρεάζοντας τη διατηρησιμότητά του τελευταίου ή/ και την ασφάλειά του κατά τη μεταφορά.
Παραδείγματα τέτοιων υλικών είναι τα μεταλλικά κλιπ κλεισίματος σακουλών κενού-συρρίκνωσης στη συσκευασία τυριού, το πλαστικό ή το διπλό πλαστικοποιημένο σύρμα στη συσκευασία ψωμιού, αραβικής πίτας κ.λπ. εντός απλής σακούλας, ακόμη και το τσέρκι που μπορεί να εξασφαλίσει την ύπαρξη στοιβαρής συσκευασίας μεταφοράς κιβωτίων, παλετών ή ομάδων προϊόντων.