fbpx
sc-icon-1
sc-icon-2
sc-icon-3
sc-icon-4
  • English
Ψάρια
Πληροφορίες
Οπτικό Υλικό
Συσκευασία
Μηχανήματα
Ψάρια

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά απαιτούν συσκευασίες που εγγυώνται ότι αυτά θα εμπορεύονται σε συσκευασίες κατάλληλες για παραδοσιακά προϊόντα, που είναι ταυτόχρονα ελκυστικές και στεγανές ενώ κυρίως βοηθούν στην παράταση του χρόνου ζωής.

Συσκευασία σε Σκεύος

Είναι η συσκευασία που κερδίζει έδαφος στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Συχνά χρησιμοποιείται αφρώδες σκέυος (foam) τυλιγμένο με εκτατό φιλμ (stretch film). Αυτού του είδους η συσκευασία δεν προσφέρει ωστόσο κάποια ειδική προστασία στο προϊόν.

Για παράταση ζωής του φρέσκου ψαριού εφαρμόζεται η συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP). Συχνά με αυξημένα ποσοστά οξυγόνου ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη αναερόβιων μικροοργανισμών, κάτι που όμως δεν είναι απαραίτητο στα λιπαρά ψάρια (η τεχνολογία τροφίμων θα πρέπει να αποφαίνεται για το κάθε είδος ψαριού),

Τυπικά χρησιμοποιούνται σκεύη PP, είτε προδιαμορφωμένα είτε προερχόμενα από μηχανή θερμοδιαμόρφωσης. Δε διαθέτουν υψηλή φραγή αερίων, αλλά μπορεί να αποδειχθούν επαρκή στην πράξη λόγω του ούτως ή άλλως περιορισμένου χρόνου ζωής του ψαριού. Σκεύη PP υψηλής φραγής με EVOH είναι πάντα καλύτερα για την επί μακρότερον διατήρηση του μείγματος αερίων MAP.

Σκεύη με υψηλή φραγή αερίων είναι επίσης τα CPET τα οποία μπορούν επίσης να ψηθούν στο φούρνο, επομένως είναι κατάλληλα για ψάρια μαριναρισμένα ή με άλλα συστατικά, δηλαδή αποτελούν ένα έτοιμο γεύμα.

Ένα φιλμ υψηλής φραγής είναι απαραίτητο στη χρήση MAP

Τα παραπάνω απαιτούν μια μηχανή κλεισίματος σκευών (tray sealer) ή θερμοδιαμόρφωσης (thermoforming) με δυνατότητα MAP.

Ένα φιλέτο ψαριού ή και ολόκληρο ψάρι μπορεί επίσης να συσκευαστεί σε συσκευασία τύπου skin pack.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν με μια απορροφητική σερβιέτα η οποία θα απομακρύνει την περίσσεια των υγρών της συσκευασίας, βοηθώντας έτσι στην υγιεινή και παρατείνοντας το χρόνο ζωής του προϊόντος. Εκτός από «απλές», η Kapelis Packaging διαθέτει και σερβιέτες με επιπρόσθετες ιδιότητες όπως αντιμικροβιακές ή απορροφητικές οσμών, για αξιοσημείωτη, επιπρόσθετη παράταση ζωής!

 

Συσκευασία Κενού

Παράταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου ψαριού γίνεται και με συσκευασία υπό κενό (vacuum).

Χρειάζεται έναν θάλαμο κενού καθώς και τις κατάλληλες σακούλες. Η προσθήκη σερβιέτας μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτήν την τεχνική.

Σημειώνεται ότι σε έναν θάλαμο κενού μπορεί να γίνει έγχυση αερίων μετά την άντληση του αέρα.

 

Συσκευασία σε Φάκελο

Εφαρμόζεται κυρίως για κατεψυγμένα θαλασσινά όπως οστρακοειδή ή καρκινοειδή. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι μια κάθετη γραμμή συσκευασίας με πολυκέφαλο ζυγιστικό και το κατάλληλο φιλμ

Παραλλαγή αυτού του τύπου συσκευασίας είναι η χρησιμοποίηση ετοίμων σακουλών, τυπωμένων ή ατύπωτων, που θα κλείνουν με χειροκίνητο θερμοκολλητικό.

 

Συσκευασία Συρρίκνωσης

Η κατάψυξη από μόνη της διατηρεί επί μακρόν ένα ψάρι ή άλλα θαλασσινά. Ωστόσο για λόγους τυποποίησης, αποθήκευσης, μεταφοράς και για προστασία από επιμολύνσεις, τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν να συσκευαστούν σε φιλμ συρρίκνωσης χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ημιαυτόματη ή αυτόματη μηχανή.

 

Ψηνόμενη Συσκευασία

Το φρέσκο ψάρι μπορεί να συσκευαστεί και σε σακούλες που μπαίνουν απ’ευθείας στο φούρνο! Χωρίς κάποια επεξεργασία ή μαριναρισμένα ή με προσθήκη άλλων συστατικών, δημιουργείται ένα έτοιμο γεύμα σε μια έτοιμη για ψήσιμο συσκευασία. Διατίθεται ποικιλία τέτοιων σακουλών ανάλογα με το βάρος του ψαριού, την ύπαρξη σκληρών κόκκαλων, τη μέγιστη θερμοκρασία ψησίματος (2200C) ή τη χρήση σε μικροκύματα, οικιακό φούρνο, συσκευή sous vide ή ακόμα και σχάρα!

Π. ΚΑΠΕΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.
Διεύθυνση:
Ζήνωνος 11, ΒΙ.ΠΕ
Κορωπίου, 19441, Αττική
ΓΕΜΗ: 2373401000
Τηλέφωνο:
210 6028770
Social Media
NEWSLETTER
Copyright © 2024 Kapelis Packaging
envelopephonebubblemagnifiercross