fbpx
sc-icon-1
sc-icon-2
sc-icon-3
sc-icon-4
  • English

Συσκευασία Φρέσκου Κρέατος/ Πουλερικών σε Σκεύος ή Skin με χρήση Αυτόματων Κλειστικών Μηχανών

  1. Συσκευασία Skin (Vacuum Skin Packaging, Skinpack)
  2. Συσκευασία Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας (Modified Atmosphere Packaging, MAP)
  3. Επιλογή Κλειστικής Μηχανής

Το νωπό κρέας έχει μια ορισμένη διάρκεια ζωής που σε φυσικές συνθήκες δεν είναι μεγάλη.

Μια ευρέως εφαρμοζόμενη μέθοδος για μεγαλύτερη παράταση ζωής και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρέατος, πάντα με φυσικό τρόπο, χωρίς συντηρητικά, είναι και η αφαίρεση του επιζήμιου οξυγόνου. Αυτό γίνεται, είτε με ολική αφαίρεση του ατμοσφαιρικού αέρα, με την τεχνική της άντλησης κενού (vacuum), είτε με τη δημιουργία τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP), όπου ο ατμοσφαιρικός αέρας αντικαθίσταται με επιθυμητό μείγμα αερίων.

Εξαιρώντας τη συσκευασία κρέατος σε σακούλες κενού, η πρώτη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί με χρήση κατάλληλων μηχανών συσκευασίας, ως vacuum skin packaging (VSP), προσφέροντας παράλληλα μία πιο premium εμφάνιση στη συσκευασία του κρέατος.

Η δεύτερη μέθοδος (MAP) λαμβάνει χώρα συνήθως σε σκεύη (σκαφάκια). Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε λευκό όσο και σε κόκκινο κρέας. Στο κόκκινο κρέας δημιουργείται ωστόσο ένα μικρό πρόβλημα, όχι διατροφικής αλλά αισθητικής φύσης: το ελαφρύ “σκούρεμα” του χρώματός του. Για το σκοπό αυτό και κατόπιν συμβουλής τεχνολόγου τροφίμων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μείγματα αερίων που περιλαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό οξυγόνου για τη διατήρηση αυτού του “ζωντανού” κόκκινου χρώματος.

1. Συσκευασία Skin (Vacuum Skin Packaging, Skinpack)

Για τη συσκευασία κρέατος skin pack, όπου το φιλμ "ακολουθεί" πιστά το «ανάγλυφο» του προϊόντος και το τυλίγει ακριβώς, απαιτείται ειδικό φιλμ υψηλής φραγής αερίων (top skin film), προδιαμορφωμένα σκεύη skin από πλαστικό, που μπορούν να είναι απολύτως επίπεδα ή μικρού βάθους, ή δίσκοι από χαρτόνι (skinboards), καθώς και η κατάλληλη κλειστική μηχανή με δυνατότητα skin.

2. Συσκευασία Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας (Modified Atmosphere Packaging, MAP)

Το πολυπροπυλαίνιο (PP) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος προδιαμορφωμένου σκεύους για φρέσκο κρέας/ πουλερικά. Αν και δεν «κρατάει» για μακρό χρονικό διάστημα τροποποιημένη ατμόσφαιρα, αρκεί για συσκευασίες μικρής διάρκειας. Επίσης, υπάρχουν πελάτες που χρησιμοποιούν τα πυρίμαχα σκεύη CPET για τη συσκευασία επεξεργασμένου/ μαριναρισμένου κρέατος που μπορεί να ψηθεί απ' ευθείας στο σκεύος από τον καταναλωτή. Τέλος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χάρτινα σκεύη Halopack κατάλληλα για MAP. Σχετικά με το φιλμ, οι δυνατότητες είναι πολλές όπως π.χ.: χαμηλής, μέσης ή υψηλής φραγής αερίων, κόλληση ακόμα και σε λερώματα, αντιθαμβωτικές (anti-fog) ιδιότητες, ευρεία γκάμα στρώσεων κόλλησης: Μόνιμη κόλληση ή εύκολου ανοίγματος (easy open) ή επανασυγκολλούμενο φιλμ σε σκεύη.

Για συσκευασία κρέατος σε σκεύος, απαιτείται η κατάλληλη θερμοσυγκολλητική μηχανή (tray sealer) που θα στεγανοποιήσει το σκεύος με φιλμ. Θα πρέπει να έχει την ικανότητα συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP) είτε δημιουργώντας πρώτα κενό είτε εγχέοντας απ' ευθείας το κατάλληλο μείγμα αερίων.

3. Επιλογή Κλειστικής Μηχανής

Είτε επιλεγεί η πρώτη (VSP) είτε η δεύτερη (MAP) μέθοδος, η σειρά αυτόματων κλειστικών μηχανών (tray sealers) της Reepack προσφέρει σύγχρονες και αποδοτικές λύσεις για τη συσκευασία φρέσκου κρέατος/ πουλερικών, με δυνατότητα μάλιστα –σε κάποια μοντέλα- η ίδια μηχανή να είναι κατάλληλη και για τις δύο μεθόδους.

Οι αυτόματες κλειστικές μηχανές (tray sealers) μπορούν να εφοδιαστούν με διάφορες μονάδες και συσκευές όπως:

  • Ταινιόδρομοι φόρτωσης και εκφόρτωσης
  • Αυτόματα στακαριστικά σκευών
  • Μονάδες προσθήκης καπακιού
  • Αυτόματη τροφοδοσία προϊόντων
  • Συσκευές μέτρησης
  • Προσθήκη ετικέτας και εκτύπωση

Όλες οι αυτόματες μηχανές των σειρών ReeEco, ReeMatic, ReePro και ReeMaster λειτουργούν εξ ολοκλήρου με ηλεκτρικό ρεύμα, πέραν των πνευματικών εξωτερικών μονάδων. Με την πλήρη χρήση ηλεκτρικών συστημάτων στις μηχανές επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ταχύτητα, εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερη υποστήριξη.

Η τελική επιλογή αναφορικά με τη μηχανή είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως κόστος, επιθυμητή παραγωγικότητα, διαστάσεις μηχανής σε συνδυασμό με το διαθέσιμο χώρο στην παραγωγή, υπόστρωμα (πλαστικό σκεύος ή χάρτινος δίσκος), επιλογή μεταξύ σφράγισης ή skinpack, ύψος συσκευαζόμενου προϊόντος και ποσοστό αυτού που ενδέχεται να εξέχει από το υπόστρωμα ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη δυνατότητα της κεφαλής σφράγισης skin (απλό skin, pro-skin, deep-skin) κατά την κατασκευή της μηχανής κ.λπ.

Σωτήρης Αγγελόπουλος
M.Sc. Chemical Engineer
Π. ΚΑΠΕΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.
Διεύθυνση:
Ζήνωνος 11, ΒΙ.ΠΕ
Κορωπίου, 19441, Αττική
ΓΕΜΗ: 2373401000
Τηλέφωνο:
210 6028770
Social Media
NEWSLETTER
Copyright © 2024 Kapelis Packaging
envelopephonebubblemagnifiercross